Υπογονιμότητα - Αποβολή και Υποθυρεοειδισμός

Health Pod, Let’s be Aware

Καταχώρηση σε Ενδοκρινολογία, Podcasts

Στο 5ο επεισόδιο, ανοίγουμε τον φάκελο της υπογονιμότητας που προκαλείται από τον υποθυρεοειδισμό προσεγγίζοντας το ζήτημα τόσο κοινωνιολογικά όσο και ιατρικά. Το δημογραφικό στη χώρα μας τείνει να γίνει μάστιγα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό γονιμότητας στην ΕΕ κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις, ενώ οι Ελληνίδες κάνουν παιδιά σε αρκετά μεγάλη ηλικία.

Η υπογονιμότητα οφείλεται – σε μεγάλο βαθμό – στην αναβολή της δημιουργίας οικογένειας και στην εξάπλωση διαφόρων ασθενειών. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία από τις ασθένειες που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη γονιμότητα των ζευγαριών – εν γένει – καθώς προκαλεί διαταραχές σε όλο το φάσμα της γονιμότητας. Ξεκινά με προβλήματα στη συχνότητα της εμμήνου ρύσεως και της ωορρηξίας και συνεχίζει ακάθεκτος δημιουργώντας περίπλοκες καταστάσεις κατά τη φάση εμφύτευσης του εμβρύου και αποβολές (ή παλίνδρομο) ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ο υποθυρεοειδισμός δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς οι λειτουργικές διαταραχές του θυρεοειδούς αυξάνουν αρνητικά τα επίπεδα οιστρογόνων και μειώνουν σημαντικά την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, επηρεάζοντας την ποιότητα των ωαρίων. Στους άνδρες προκαλεί διαταραχές στύσης και μείωση της φυσιολογικής μορφολογίας του σπέρματος. Η λύση είναι απλή αφού η ρύθμιση με Θυροξίνη βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος.

Ποια θυροξίνη όμως μπορεί να δώσει ορμονική ισορροπία, ποιότητα, ευεξία και να θεραπεύσει χωρίς αποτυχίες και περιορισμούς;

Παρουσιάστρια: Άννα Δρούζα
Προσκεκλημένη: Ενδοκρινολόγος Δρ. B. Μεντζελοπούλου – PhD (Νο1 Ενδοκρινολόγος DOL στην Ελλάδα)
Διάρκεια: 22 λεπτά