Συγγενής Yποθυρεοειδισμός

Health Pod, Let’s Be Aware

Καταχώρηση σε Ενδοκρινολογία, Podcasts

Το 4ο επεισόδιο του επιτυχημένου podcast, "Health Pod, Let's Be Aware", για τον Συγγενή Υποθυρεοειδισμό (νεογνικό) ανέβηκε στις 3 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες. Παρά την Πανδημία, συνεχίζουμε τα ταξίδια μας. Αυτή τη φορά, ταξιδεύουμε στα αχαρτογράφητα – για πολλούς – νερά του Συγγενούς Υποθυρεοειδισμού, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία ψυχοκινητικής καθυστέρησης των νεογνών.

Παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην καλή έκβαση της νόσου περιλαμβάνουν: οικογενειακό ιστορικό, νεογνικό έλεγχο, επίπεδα TSH κατά τη διάγνωση, καθώς και την πορεία της θεραπείας (κατά τα πρώτα 2-3 χρόνια). Στην Ελλάδα, ο Συγγενής Υποθυρεοειδισμός έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Νεογνικού Ελέγχου μετά τη γέννηση, ενώ η προσαρμογή της δοσολογίας Θυροξίνης είναι το Α-Ω της σωστής ανάπτυξης ενός παιδιού.

Ποιος είναι όμως ο λόγος; Πόσο συχνά εντοπίζεται η ασθένεια; Πότε προκαλεί σοβαρή νευροαναπτυξιακή νοσηρότητα; Θα απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις και θα συζητήσουμε πολύ περισσότερα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Παρουσιάστρια: Άννα Δρούζα
Προσκεκλημένη: Δρ Cristine Kanaka-Gantenbein
Διάρκεια: 21 λεπτά